Kuchnia

Pierwsze skojarzenie jakie nasuwa nam się na myśl o kuchni szwedzkiej to... szwedzki stół, czyli właściwie nie potrwa a miejsce gdzie posiłek jest podawany. Jednak samo słowo smörgasbord znaczy po prostu "kromka chleba na stole", ale dzisiaj szwedzki stół ugina się pod ciężarem smakołyków, to nie tylko chleb, to przede wszystkim różnego rodzaju przekąski. Co znajdziemy na szwedzkim stole w Szwecji? Przede wszystkim ryby, głównie śledzie przygotowane na różne sposoby (także na słodko), z przeróżnymi sosami, ale są także inne gatunki ryb m.in. łosoś przygotowany na zimno, marynowany oraz wędzony. Na stole goszczą także owoce morza, ziemniaki, ciemny i jasny chleb, warzywa.

Szwedzka kuchnia jest bogata w różnego rodzaju zupy przede wszystkim na bazie ryb. Popularne są sosy dodawane do niemal każdego dania. Jednym z najbardziej znanych dań szwedzkich są klopsiki z żurawinami.

Poniżej szybki przepis na pyszne mięsne kuleczki.

Składniki:

  • ok. 50 dag mięsa mielonego (najlepiej mieszane wołowo-wieprzowe)
  • bułka
  • mała cebula
  • 1 żółtko
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Namoczyć bułkę w letniej wodzie, cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać w misce mielone mięso, cebulę, bułkę (musi być dobrze odciśnięta), sól, ziele angielskie i żółtko na gładką masę. Z masy formować kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Na rozgrzany tłuszcz wyłożyć mięsne kulki i smażyć na średnim ogniu aż nabiorą złotego koloru.

Podawać z puree ziemniaczanym i żurawinami.


Niezwykle popularną potrawą jest także "Janssons frestelse" (Pokusa Jonssona) - zapiekanka z plasterków ziemniaków, cebuli i filetów sardeli oraz białego pieprzu. Wszystkie składniki należy zalać mlekiem zmieszanym ze świeżą śmietaną. Potrawa jest bardzo prosta w przyrządzeniu i smaczna co czyni ją daniem niezwykle popularnym na szwedzkich stołach.


Spożycie alkoholu w Szwecji jest mocno kontrolowane przez rząd, ceny alkoholu są bardzo wysokie, a kupić go można tylko specjalnie do tego celu stworzonych sklepach Systembolaget. Jedynym alkoholem "ogólnodostępnym" jest piwo, które można sprzedawać także w supermarketach, jest to jednak piwo drugiej klasy - folköl oraz niskoprocentowe piwo lättöl.

Szwedzka kuchnia jest stosunkowo młoda i być może nie tak wyrafinowana jak kuchnia francuska czy włoska, ale na pewno warto skosztować szwedzkich specjałów.